Nieuws/Binnenland
912054
Binnenland

Mannelijke anticonceptie op komst

Met de 'pil' voor mannen lijkt het nog niet echt te vlotten, maar wetenschappers hebben een andere goedkope, langdurig werkzame en omkeerbare anticonceptiemethode voor het manvolk ontwikkeld.

De zogeheten Vasalgel wordt ingespoten in de zaadleider en zorgt ervoor dat de doorgang van zaadcellen blokkeert. Het lijkt op een sterilisatie, maar dan zonder dat er een operatie aan te pas komt en makkelijk omkeerbaar. Simpel; wanneer je als man toch kinderen wilt, zou één enkele injectie voldoende zijn om de gel weer weg te spoelen.

Het middel is vooralsnog alleen getest op apen. Een aantal gelukkige mannelijke bavianen werd geïnjecteerd met de gel en ruim zes maanden losgelaten in een hok met 10 tot 15 vrouwtjes. Ondanks het feit dat de mannetjes absoluut niet stil hebben gezeten, werd er geen van de vrouwelijke bavianen zwanger. De onderzoekers spreken van 'veelbelovende resultaten'.

Komend jaar starten de eerste proeven met mensen. Als alles lekker loopt, komt het middel in 2017 op de markt.

Pil

Er lijkt sowieso nogal wat te gebeuren op de mannelijke anticonceptiemarkt. Een andere groep onderzoekers is druk bezig met een pilletje dat kan worden ingenomen vóór de seks en leidt tot een spermavrij orgasme.

Het orgasme zou gewoon hetzelfde voelen, maar dan zonder dat er zaadcellen vrijkomen. Ontwikkelaars zetten in op een pil die binnen een paar uur na inname effectief is en binnen 24 uur vanzelf weer uitwerkt. Het onderzoeksteam is op dit moment op zoek naar samenwerking met een farmaceutisch bedrijf, in de hoop dat het product snel op de markt komt.