Nieuws/Buitenland
912059
Buitenland

Pistorius niet schuldig aan moord

Oscar Pistorius is niet schuldig aan moord met voorbedachten rade noch 'gewone' moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft de rechter in de zaak tegen de Zuid-Afrikaanse atleet geoordeeld. Pistorius kan nog steeds voor doodslag op Steenkamp veroordeeld worden.

Rechter Thokozile Matilda Masipa twijfelt aan verklaringen van getuigen die de aanklagers tegen de van moord verdachte Pistorius hebben opgevoerd. Zo gelooft ze naar eigen zeggen niet dat bijvoorbeeld Michelle Burger kreten in doodsangst van het slachtoffer kan hebben gehoord.

Dat verklaarde onder anderen Burger eerder tijdens het proces. Donderdag is de zitting begonnen waar de rechter haar vonnis velt.

Kritiek

Burger is een belangrijke getuige voor de aanklagers, die stellen dat Pistorius zijn vriendin Steenkamp met voorbedachten rade heeft vermoord. De angstkreten van Steenkamp passen niet in het verhaal van Pistorius die door een deur heen op een inbreker dacht te schieten.

Ook had de rechter kritiek op de verklaring van Pistorius. Die zei min of meer gedachteloos te hebben geschoten, maar tegelijkertijd bewust laag te hebben gemikt. Die twee beweringen stroken niet met elkaar, aldus de rechter.

Pistorius schoot zijn vriendin begin 2013 dood. Hij heeft zelf altijd volgehouden dat het een ongeluk was. Pistorius werd beroemd door de Olympische Spelen in 2012 waar hij op protheses de halve finale van de 400 meter haalde. Aan die protheses dankt hij zijn bijnaam 'Blade Runner'.

Volg de uitspraak via de tweets van Telegraaf-verslaggever Joël Roerig.

Lees meer:

- Lot Pistorius in handen van rolmodel Masipa

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");