Nieuws/Binnenland
912062
Binnenland

Rode Kruis: één rekening voor alle nood

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Rode Kruis in Den Haag opent de hulpverleningsorganisatie één rekeningnummer (6868), dat is bedoeld voor hulp bij alle brandhaarden in de wereld. In het verleden werd voor elke brandhaard een apart rekeningnummer geopend. Dat geld mocht dan ook alleen daaraan worden uitgegeven.

Eén rekeningnummer is nodig omdat er een „gigantisch tekort is” aan geld om te voorzien in de enorme behoefte aan hulp in landen als Syrië, Zuid-Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek en Irak. „Honderden miljoenen euro's zijn nodig om de zwaarst getroffenen van levensreddende hulp zoals voedsel, water en medische hulp te voorzien”, aldus Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis.

Zo wordt in Syrië dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt, is de verwachting. De extreme droogte door het tekort aan regenval zorgt ervoor dat de voedselproductie dit jaar naar verwachting maar de helft van de hoeveelheid van 2013 beslaat. „Daardoor stijgen de voedselprijzen verder en dat zal de bevolking hard treffen.”

Het Rode Kruis roept de komende weken mensen via radiospotjes op om geld op het nummer te storten.