Nieuws/Binnenland
912067
Binnenland

ProRail pakt muntjeslegger keihard aan

Spoorbeheerder ProRail gaat personen die muntjes op het spoor leggen, en daardoor het treinverkeer verstoren, hard aanpakken.

„Wij zien dit niet als kwajongenswerk, maar als sabotage”, zegt een woordvoerster. Boetes kunnen oplopen tot 1300 euro. Een muntjeslegger verstoorde dinsdagnacht het treinverkeer bij Heiloo. De dader is nog niet gepakt.

ProRail wil niet dat bekend wordt hoe het werkt, om te voorkomen dat het vaker wordt gedaan. Tot nu toe komt het enkele keren per jaar voor. „Het zijn vaak jongeren, die niet weten wat ze doen. Met voorlichtingscampagnes hopen we ze in te laten zien wat het gevolg is van hun daden”, zegt de woordvoerster. In de campagnes wordt ook gewaarschuwd voor spoorlopen, dat steeds vaker voorkomt.

Deze zomer deelde ProRail aan 52 spoorlopers een boete uit, dat is aanzienlijk mee dan de 35 van vorige zomer. Als een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, moet hij langzamer rijden, met als gevolg dat de machinist na hem ook op de rem moet trappen. Vorig jaar kwamen twee spoorlopers om het leven.