Nieuws/Binnenland
912069
Binnenland

Docenten HvA trainen om radicalisering te herkennen

Ook docenten van de Hogeschool van Amsterdam moeten training krijgen in het herkennen van religieus extremisme bij studenten. Het radicaliseringsproces zou zich namelijk vaak op school voltrekken, zegt hoogleraar Bertjan Doosje.

Hogeschool Inholland werkt aan een trainingsprogramma om personeel te leren omgaan met jongeren die dreigen te radicaliseren. Professor Doosje adviseert de Hogeschool van Amsterdam om de hbo-instelling daarin te volgen. "Als je als docent merkt dat een jongen snel verandert, minder interactie aangaat met z’n klasgenoten, lagere cijfers haalt omdat hij school niet meer belangrijk vindt en extreme dingen zegt, is er reden tot zorg", zegt hij in Folia.

Doosje benadrukt dat docenten zeer terughoudend moeten zijn in het trekken van conclusies. "Dat iemand interesse in school verliest en lagere cijfers haalt, hoeft niet te betekenen dat hij zijn leven aan de Jihad wijdt. Het kan net zo goed duiden op moeilijkheden thuis."

De HvA zegt in een reactie dat het zorgvuldig omgaat met de veiligheid van studenten en medewerkers, maar treft desondanks "geen specifieke maatregelen" om radicalisering bij studenten te herkennen en tegen te gaan.