Nieuws/Binnenland
912070
Binnenland

Sportleraren worden doof van scholieren

Steeds meer sportleraren op middelbare scholen dragen speciale oordoppen om gehoorbeschadiging te voorkomen. De lawaaierige gymzalen produceren rond de 85 decibel aan geluid. Dit staat gelijk aan het geluid van het omzagen van een boom.

„Als dertig mensen in een kleine ruimte aan het schreeuwen zijn , is bescherming geen overbodige luxe", zegt audicien Freek Manheere in dagblad Metro. Manheere heeft alleen al dit jaar zo'n honderd docenten lichamelijke opvoeding geholpen aan een op maat gemaakte gehoorbescherming.

Van de Arbowet moet een werkgever bij tachtig decibel gehoorbescherming aanbieden, vanaf 85 decibel is een werknemer verplicht dit te gebruiken. „Veel scholen willen er niet van horen, want het kost geld”, zegt Manheere. „Maar als we vroeg beginnen met beschermen, al bij de leerlingen, dan scheelt dat in de toekomst enorm aan zorgkosten.”

De Nationale Hoorstichting ontvangt ook signalen van gehoorproblemen bij gymleraren. „Bij dit schoolvak bestaat het meeste risico. De akoestiek in zo'n zaal is niet fantastisch. Techniekdocenten ervaren hetzelfde."