Nieuws
912072
Nieuws

'Weinig impact Schots 'yes' op economie eurozone'

Schotse onafhankelijkheid zal behoorlijke impact hebben op de economie van Schotland en het Verenigd Koninkrijk, maar de eurozone zal weinig last hebben van een 'yes'. Alleen Europese exporterende bedrijven zullen wat tegenwind krijgen, verwachten ABN Amro-economen Nick Kounis en Aline Schuiling.

Als de Schotten voor onafhankelijk stemmen, zullen zij lange en complexe onderhandelingen over de afscheiding moeten voeren met het Verenigd Koninkrijk. Dat zorgt voor onzekerheid, die waarschijnlijk de investeringen en handel zal raken. Het effect zal vooral in Schotland zelf te zien zijn, verwachten de economen.

Hoewel de Kounis en Schuiling houden een slag om de arm wanneer het gaat om de exacte impact, schatten zij dat de economische groei 0,5% tot 1% lager uit zal komen. Dat zullen Europa's exporterende bedrijven merken, aangezien ongeveer 12% van de export van de eurozone naar het Verenigd Koninkrijk gaat. De rest van de eurozone zal volgens de bankeconomen weinig merken van de afscheiding.

Sterke euro

Wel kan het pond verzwakken als Schotland zich afscheidt. De euro zal daardoor zo'n 0,5% duurder worden ten opzichte van het pond, verwachten de economen. Afgelopen maanden klaagden exporteurs al over de dure euro, die na een recente ingreep van de ECB wel zwakker is geworden.

Maar ook van de sterke euro ten opzichte van het pond zal de eurozone weinig last hebben, schrijven Kounis en Schuiling, vooral wanneer de Amerikaanse economie en de dollar sterker zullen worden.

Referendum

Over exact een week mogen de Schotten zich in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid. In de laatste peiling is een nipte meerderheid (53%) van de Schotten tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.