Nieuws/Binnenland
912073
Binnenland

Staatssecretaris Teeven: de kans is nul

Illegaal kan opvang door Rijk vergeten

Het Rijk gaat uitgeprocedeerde vreemdelingen niet opvangen, ook niet als de Raad van Europa dat van Nederland eist. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil ’geen cent’ uitgeven aan onderdak voor illegalen, maar moet toegeven dat hij ’ondermijnende’ initiatieven van gemeenten niet kan stoppen.

Dat zegt de VVD-bewindsman over de opgelaaide kwestie over ’bed, bad en brood’ voor illegalen. Burgemeesters zeggen dat er onderdak moet komen voor uitgeprocedeerde asielzoekers omdat er voor hen onmenselijke situaties zouden ontstaan. Ze vinden dat opvang een Rijkstaak is. Teeven zegt op zijn beurt dat uitgeprocedeerden onderdak kunnen krijgen als ze meewerken aan de voorbereiding van hun vertrek. Als dan blijkt dat ze echt niet terug kunnen, zoals velen van hen beweren, kunnen ze alsnog een vergunning krijgen.

Bed, bad, brood

Het standpunt van Teeven lijkt tegen het zere been van de PvdA. De coalitiegenoot pleit ervoor dat illegalen altijd ’bed, bad en brood’ van het Rijk moeten krijgen. De Europese Raad vroeg dat ook al van Nederland in een voorlopig oordeel over het dilemma.

In oktober zullen de Europese ministers het definitieve oordeel van de Raad bespreken en openbaar maken. PvdA-Kamerlid Maij eiste eerder al dat Teeven dit oordeel vervolgens zou overnemen. Maar wat de uitspraak ook wordt, Teeven gaat uitgeprocedeerden geen opvang bieden, zegt hij. „De kans daarop is nul. Ik ga er in ieder geval geen cent aan uitgeven.”

Ondermijning

Teeven benadrukt dat illegalen in deze opvanglocaties gewoonweg terug moeten. Ze hebben de kans gehad om een vergunning aan te vragen, maar ze zijn meermaals afgewezen. „Hen opvangen is een ondermijning van de vreemdelingenprocedures.”

Het is maar de vraag of de woorden van de VVD’er veel uit zullen halen. Teeven zegt met lede ogen aan te zien dat gemeenten de opvang nu zelf regelen. „Ik vind niet dat dat moet. Daar ben ik ook over in gesprek met gemeenten.”