Nieuws/Binnenland
912075
Binnenland

Nederlandse wordt NAVO-vertegenwoordiger

De Nederlandse diplomate Marriët Schuurman wordt de nieuwe NAVO Speciaal Vertegenwoordiger voor 'vrouwen, vrede en veiligheid'. NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen wil haar benoemen als opvolger van de Noorse Mari Skare.

Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Schuurman gaat zich binnen het militaire bondgenootschap bezighouden met de uitvoering van resolutie 1325, die aandacht vraagt voor de rol van vrouwen tijdens en na gewapende conflicten. Deze bepaling van de VN-Veiligheidsraad roept op de kracht van vrouwen te mobiliseren en ze meer invloed te geven in de politieke dialoog, het vredesproces en de wederopbouw. Ook moet ze vrouwen beter beschermen tegen (seksueel) geweld.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken benadrukt dat Nederland sterk hecht aan de rol van vrouwen in dit soort omstandigheden en conflicten. „Ook in internationale vredesmissies moet er serieuze aandacht komen voor de rol van vrouwen in gewapend conflict. De NAVO Speciaal Vertegenwoordiger moet daaraan een nieuwe impuls geven.”

Schuurman is nu nog ambassadeur voor Nederland in Macedonië.