Nieuws/Binnenland
912084
Binnenland

Doodsoorzaak vinvis waarschijnlijk aanvaring

De dode vinvis die in augustus voor de kust van Katwijk dreef, is hoogst waarschijnlijk omgekomen door een aanvaring. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben het beest onderzocht en hebben acute bloedingen gevonden. Dat wijst erop dat het dier, toen het nog leefde, een harde klap heeft gekregen. Een aanvaring is dan het meest waarschijnlijke scenario.

De gebroken ruggenwervels, de staat van ontbinding en de vindplaats van het karkas maken het waarschijnlijk dat het dier na de klap nog is meegevoerd door een schip.

Tijdens het eerste onderzoek van de dode vinvis op het strand van Scheveningen bestond al het vermoeden dat het dier een acute dood was gestorven, mogelijk door een aanvaring. Dat scenario is nu bevestigd door het nadere onderzoek. Het beest heeft vlak voor zijn dood nog gegeten: de maag en darmen van de bijna 17-meter lange vinvis waren vol en dat duidt niet op een lang ziekteproces.

Na uitgebreider onderzoek bleken er abcessen op zijn lever te zitten, waardoor het kan zijn dat het dier verzwakt was. Daardoor werd het mogelijk kwetsbaarder voor een aanvaring, stellen de onderzoekers.

De afgelopen 3 jaar is het drie keer voorgekomen dat een containerschip met een dode vinvis op de boeg de haven van Rotterdam binnenvoer. Dat gebeurde elke keer in de zomermaanden en het ging telkens om relatief jonge vinvissen. Volgens de onderzoekers moet de toekomst uitwijzen of het om toeval gaat of om een aanhoudend fenomeen.