Nieuws/Binnenland
912086
Binnenland

Portier slaat er lustig op los

Autochtonen niet welkom bij club

Autochtonen zijn niet welkom bij club Lustig op het Spui in Den Haag. Dat hebben ’uitgaansspionnen’ ontdekt tijdens meerdere steekproeven. Een groep van vier autochtonen is door een portier zelfs met grof geweld naar buiten geduwd. Bij de politie is aangifte gedaan van mishandeling.

De zogeheten mystery guests zijn ingehuurd door de gemeente Den Haag om te onderzoeken hoe het staat met discriminatie aan de poorten van bekende horecazaken.

Bij Lustig zijn de vier allochtone spionnen wel zonder problemen binnengekomen. Bij een andere steekproef, begin dit jaar, heeft de groep autochtonen van de portier te horen gekregen dat alleen Hindoestanen welkom zijn. Diezelfde avond zijn een Surinamer en Hindoestaan van het ingehuurde onderzoeksbureau wel toegelaten.

Dit jaar op Valentijnsdag liep het met de groep autochtone spionnen slechter af. Een portier van Lustig heeft de groep hardhandig verwijderd. Een van de jongemannen is door het geweld van de ’beveiliger’ op de grond gevallen. Hij is ter controle overgebracht naar een dokterspost. Tegen de bewaker is aangifte gedaan van mishandeling.

Zwijgt

Alle onderzochte horecazaken hebben gereageerd op het onderzoek en tips van de mystery guests. Alleen Lustig zwijgt. De club heeft niet gereageerd tegenover het stadhuis.

Verantwoordelijk PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh wil niet zeggen of hij maatregelen gaat nemen tegen club Lustig. De sociaaldemocraat wil het onderzoek „eerst bespreken met de gemeenteraad”.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat andere horecazaken in Den Haag het wel veel beter doen. Bij een vorige tour door uitgaansspionnen zijn veel meer misstanden ontdekt. Bovendien zijn portiers een stuk vriendelijker geworden.

Club Lustig was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.