Nieuws/Binnenland
912089
Binnenland

PvdA en CU willen uitleg over statiegeld

De PvdA en de ChristenUnie willen uitleg van staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) over berichten dat de supermarkten Aldi en Lidl onder druk zijn gezet om hun statiegeldsysteem af te schaffen. Ze zouden van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) een vergoeding aangeboden hebben gekregen om te stoppen met het innemen van PET-flessen.

De PvdA verwijst in Kamervragen aan Mansveld naar een artikel in P+, een blad over verantwoord ondernemen. PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek wil van Mansveld de garantie dat met het initiatief geen belastinggeld is gemoeid. Voor Carla Dik Faber van de ChristenUnie laat het bericht over Aldi en Lidl zien „hoe agressief de lobby tegen statiegeld is”.

Een woordvoerster van het CBL laat weten dat het bericht „volstrekt onjuist” is. „De leden van het CBL hebben zich unaniem geconfirmeerd aan de raamovereenkomst verpakkingen. Het CBL heeft niemand onder druk gezet of betaald”, aldus de zegsvrouw.

Ook Lidl zegt dat de berichtgeving niet klopt. „Lidl heeft zich als CBL-lid geconformeerd aan de afspraken die door het CBL zijn gemaakt in de raamovereenkomst verpakkingen”.