Nieuws/Binnenland
912096
Binnenland

Snelle ademtest herkent hersenschudding

Een vliegensvlugge ademtest zal binnenkort wellicht alles zijn wat er nodig is om een hersenschudding vast te stellen. Onderzoekers hopen met de nieuwe technologie te voorkomen dat sporters toch gewoon doorspelen met hoofdletsel.

Britse wetenschapper Michael Grey: "Het is belangrijk dat we spelers tegen zichzelf in bescherming nemen. We hebben het nu nog vaak over 'licht hersenletsel', als iemand eigenlijk een hersenschudding heeft. Het is onverantwoordelijk dat deze spelers zelf beslissen dat ze gewoon door kunnen spelen."

FIFA

Samen met collega's ontdekte Grey drie chemische stoffen die vrijkomen in de bloedbaan wanneer iemand een hersenschudding heeft. De moleculen vinden hun weg in de longen en laten een spoor achter dat kan worden gedetecteerd in de adem, al binnen enkele minuten. De ademtest wordt komende tijd verder ontwikkeld.

De discussie over de bescherming van spelers die tijdens de wedstrijd een hoofdblessure oplopen, laaide afgelopen maanden al eerder op. Als het aan wereldvoetbalbond FIFA ligt, kunnen teamartsen binnenkort een voetbalwedstrijd kort stil laten leggen als ze vermoeden dat een speler een hersenschudding heeft opgelopen.