Nieuws/Binnenland
912098
Binnenland

Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen

De 51-jarige man uit Nieuwegein die in juli tegen de lamp liep als de langgezochte Utrechtse serieverkrachter, blijft zwijgen over wat hij mogelijk heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van in elk geval drie verkrachtingen en probeert samen met de politie te bewijzen dat de Nieuwegeiner veel meer zaken op zijn geweten heeft.

Dat maakte het OM donderdag bekend. De Nieuwegeiner werd in juli aangehouden, nadat gebleken was dat zijn DNA overeenkwam met DNA dat destijds in enkele verkrachtingszaken was gevonden. De man moest genenmateriaal afstaan nadat hij werd veroordeeld voor een fietsendiefstal.

De verdachte zat sinds zijn arrestatie in beperkingen, wat in houdt dat hij geen contact met de buitenwereld mocht hebben. Het OM heeft dat woensdag opgeheven zegt een woordvoerster. De man is volgens haar sinds 16 juli veelvuldig verhoord, maar hij beroept zich op zijn zwijgrecht. Het onderzoek gaat nog op volle sterkte door. Onder andere worden de computer en telefoon van de Nieuwegeiner doorgespit.

Naar de Utrechtse serieverkrachter is sinds 1995 gezocht. In dat jaar, in 1996 en in 2001 zou hij zeker zes vrouwen hebben verkracht en minimaal elf pogingen daartoe hebben gedaan. Vooral in de omgeving van de universiteit in Utrecht sloeg de man toe. Dat leidde tot veel veiligheidsmaatregelen en een DNA-onderzoek onder 2500 mannen.

De Nieuwegeiner moet op 27 oktober voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het OM liet donderdag al weten dat de zaak tijdens die zitting niet inhoudelijk behandeld zal worden.