Nieuws/Binnenland
912103
Binnenland

Kamer wil geen brede registratie reisgegevens

De Tweede Kamer wil dat het kabinet afziet van de registratie van de reisgegevens van alle Nederlanders als maatregel om jihaddisme tegen te gaan. Dat schendt volgens PvdA-leider Diederik Samsom de privacy van te veel goedwillende burgers. Hij roept het kabinet op om met een alternatief te komen, zo bleek in een debat donderdag over het opkomende extremisme en jihaddisme in Nederland.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt verder de maatregelen die het kabinet wil nemen om jihaddisme in Nederland aan te pakken. Zo kan het paspoort worden afgenomen van personen die mee (willen) doen aan de extremistische strijd in Syrië en Irak. De meeste fracties maanden het kabinet tot spoed. Ook moeten de bezuinigingen op de inlichtingendienst AIVD worden teruggedraaid. Het kabinet had eerder al aangegeven dat te zullen doen. CDA en PVV vinden de maatregelen te slap. Tweede Kamerlid Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren pleitte voor een openbare lijst waarop teruggekeerde jihadgangers staan, zodat ze beter in de gaten kunnen worden gehouden.

Onder meer PvdA, D66 en GroenLinks misten een analyse van de oorzaken van het extremisme. Ze willen dat het kabinet zich daar meer op richt om het probleem beter te doorgronden en te voorkomen. Volgens de SP is het extremisme opgebloeid omdat de afgelopen jaren te weinig is gedaan om polarisatie en segregatie in de maatschappij tegen te gaan.