Nieuws/Binnenland
912104
Binnenland

Maritieme sector wil coördinerend minister

De maritieme sector wil meer gedaan krijgen bij het kabinet. Nu zegt de sector veel te veel economische schade op te lopen door bijvoorbeeld arbeidsrechtelijke obstakels. Daarom moet minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de coördinerend minister worden voor de maritieme sector.

Dat verklaart de belangenorganisaties Nederland Maritiem Land donderdagochtend na een overleg met alle maritieme sectoren, zoals het loodswezen, de binnenvaart en pleziervaart en de minster. Omdat maritiem Nederland uit veel afdelingen bestaat moet de belangenorganisatie vaak bij verschillende ministeries aankloppen, zoals Financiën, Sociale Zaken en Onderwijs. „Het is van groot belang dat we nu één aanspreekpunt krijgen”, aldus voorzitter Arie Kraaijeveld van Nederland Maritiem Land.

Nederland is nu „absoluut niet praktisch”, zei Tineke Netelenbos namens de reders in Nederland. „Daardoor verliezen we onze concurrentiepositie ten opzichte van andere landen waar het allemaal veel makkelijker is geregeld”, aldus Netelenbos. Als voorbeeld noemde Kraaijeveld de komst van en cruiseschip over 2 weken in Rotterdam: „Dat wordt door 1200 man in een paar weken tijd volledig opgeknapt. Daar zitten 200 buitenlandse werknemers tussen, maar het kost nu veel te veel tijd om dat arbeidsrechtelijk geregeld te krijgen.”