Nieuws/Binnenland
912107
Binnenland

Dichter Gerrit Kouwenaar (91) overleden

Dichter Gerrit Kouwenaar is donderdag in zijn woonplaats Amsterdam op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Querido laten weten.

Gerrit Kouwenaar (Amsterdam, 1923) was volgens de uitgever een van de grootste dichters van ons taalgebied. Het werk van Kouwenaar was van grote invloed op de Nederlandse poëzie. Hij publiceerde talloze dichtbundels en maakte vertalingen van toneelstukken van onder anderen Brecht, Sartre en Pinter.

Hij bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele clandestiene uitgaven uit en werkte mee aan illegale tijdschriften. De Duitsers pakten hem daarvoor op. Na een halfjaar kwam hij vrij.

Na een paar jaar op onder meer de kunstredactie van De Waarheid en bij Vrij Nederland, het literaire tijdschrift Podium en De Gids, kwam hij in 1953 met de bundel Achter een woord. Hij maakte deel uit van de Vijftigers, een experimentele groep dichters die de Nederlandse vleugel van de Cobragroep vormde. Zij verzetten zich tegen de kunstopvattingen van hun voorgangers.

Kouwenaar is talloze malen gelauwerd. In 1970 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend. In 1989 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. In het najaar van 2008 verscheen een van zijn laatste werken: Vallende stilte. Het betrof een keuze uit eigen werk ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag.

Querido rouwt „om een dierbare schrijver, een fenomenale dichter, die decennialang aan de uitgeverij verbonden was”.