Nieuws/Binnenland
912108
Binnenland

Woonbranche profiteert niet van huizenmarkt

De woonbranche profiteert nog niet van de oplevende huizenmarkt. Toenemende concurrentie van bouwmarkten, discounters, tuincentra en webshops zorgt ervoor dat de omzet van woonspeciaalzaken nog steeds terugloopt. Dat schrijft het economisch bureau van ING in een donderdag gepubliceerd rapport.

In het eerste halfjaar daalde de omzet in de branche met bijna 2 procent. ING voorziet voor heel 2014 een krimp in de omzet van winkels in woninginrichting van 1,5 procent, gevolgd door stabilisatie in 2015.

„Consumenten kijken kritisch naar hun uitgaven. Retailers die zich niet weten te onderscheiden krijgen het nog moeilijker”, zegt ING-onderzoeker Dirk Mulder.

In steeds meer winkels is het tegenwoordig mogelijk om woonaccessoires te kopen. Nederland kent nu ook nog een groot aantal woonboulevards. Volgens Mulder is er sprake van een overschot en dat helpt de woonbranche niet in haar concurrentiestrijd met de nieuwe spelers op de markt. Mulder schat in dat er hier nog gesaneerd zal moeten worden.

Brancheorganisatie INretail meldde over de eerste helft van 2014 eerder een kleine plus van 0,6 procent voor de woonbranche. Dat was te danken aan de goede resultaten van de keuken- en parketzaken. Deze winkels zijn niet in de ramingen van ING verwerkt.