Nieuws/Binnenland
912112
Binnenland

Extra politie voor misdaad Zuid-Nederland

De politie zet vanuit bestaande capaciteit 125 extra politiemensen in voor voor de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit in Zuid-Nederland. De Landelijke Recherche levert 50 medewerkers en de drie eenheden van de politie in Brabant, Limburg en Zeeland leveren ieder 25 medewerkers.

Volgens onbevestigde berichten worden de 125 extra agenten ten minste 2 jaar ingezet. Hun aandacht gaat vooral naar de productie van synthetische drugs en hennepteelt, aldus de aankondiging donderdag. De politie wil zich de komende jaren gaan richten op de succesvolle kopstukken uit de Zuid-Nederlandse misdaad. „Met de extra inzet hopen we als overheid dat de georganiseerde misdaad een stevige klap kan worden toegebracht”, vertelde een politiewoordvoerder.

De roep om meer en flexibelere inzet tegen georganiseerde drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland keert regelmatig terug. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld nog geconstateerd dat de georganiseerde criminaliteit in Brabant groter en hardnekkiger is dan werd gedacht. Ondanks ronkende cijfers over aangepakte bendes en afgepakt crimineel vermogen is het effect van de aanpak sinds 2010 nog beperkt.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zei in juli tijdens een werkbezoek nog dat er voldoende inzet is tegen de georganiseerde criminaliteit in Brabant. In een brief aan de Tweede Kamer ondersteunt hij de aanpak in het zuiden. „Het Openbaar Ministerie en politie hebben verontrustende signalen over de ontwikkeling van de georganiseerde criminaliteit. De aard, ernst en omvang in Zuid-Nederland lijken toe te nemen. Het bevoegd gezag reageert adequaat op een urgent probleem”, schrijft hij donderdag.