Nieuws
912113
Nieuws

Onderscheiding voor Australië na ramp MH17

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft zijn Australische collega Julie Bishop donderdag onderscheiden voor haar inzet na de ramp met vlucht MH17. De Australische minister kreeg van Timmermans het Ereteken voor Verdienste van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Die onderscheiding is sinds de instelling ervan in 2010 pas tien keer eerder toegekend. De handeling vond plaats in de marge van de NAVO-top in Newport (Wales). In het toestel van Malaysia Airlines, dat zeer waarschijnlijk werd neergehaald door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, zaten 38 Australiërs en 196 mensen met een Nederlands paspoort. Alle in totaal 298 inzittenden kwamen om het leven.

Nederland heeft in de nasleep van de ramp heel goed samengewerkt met Australië, aldus Timmermans. Eerder op de dag maakte hij duidelijk dat het nog niet te zeggen is wanneer Nederlandse onderzoekers weer terug kunnen naar de plek van de crash in het oosten van Oekraïne. „Er wordt daar nu gevochten, het is oorlogsgebied. En over 1,5 maand is het daar echt winter. Dan ligt er 1 meter sneeuw en valt er moeilijk te werken. Zodra het mogelijk is gaan we het weer doen”, stelde Timmermans.

Lees hier meer over alle inzittenden van rampvlucht MH17: De gezichten van MH17