Nieuws/Binnenland
912128
Binnenland

Nederlandse drugshandelaar bekent in VS

Een Nederlandse man die wordt verdacht van het runnen van een digitaal drugsnetwerk, heeft in de Verenigde Staten bekend schuldig te zijn aan de illegale praktijken. Dat meldde de krant LA Times woensdagavond (lokale tijd). De 45-jarige Marc Willems wordt gezien als de initiatiefnemer van een onlinewinkel, waar mensen van over de hele wereld anoniem drugs konden bestellen.

Via de digitale winkel die Willems in 2006 begon, werden onder meer LSD, wiet en xtc verhandeld. Handelaren konden op de website hun drugs aanbieden aan klanten van over de hele wereld. Hun gegevens werden beschermd door het netwerk. Willems en anderen die het netwerk runden, kregen een commissie per geslaagde deal. Ook konden klanten een verzekering afsluiten voor hun bestellingen, mocht er onderweg iets misgaan.

Een undercoveragent bestelde in 2012 echter ook drugs via de webwinkel, waarna Willems en zijn metgezellen werden opgepakt. Inmiddels hebben ook vijf andere verdachten net als Willems bekend. Een zevende zou dat binnenkort doen, een achtste verdachte is overleden.

Willems werd deze zomer door Nederland uitgeleverd aan de VS en bekende dinsdag in de rechtbank in Los Angeles. Op 10 december bepaalt de rechter zijn straf. Willems kan 10 jaar cel tot levenslang krijgen.

Volgens zijn advocaat Bart Stapert is echter bij de uitlevering van Willems bedongen, dat hij na een veroordeling terug naar Nederland mag om zijn straf uit te zitten. Die zal dan ook naar Nederlandse maatstaven worden omgezet. Maximaal kan Willems 8 jaar krijgen en daar wordt het voorarrest nog van afgetrokken. Vandaar ook dat Willems heeft bekend. Anders zou de zaak veel langer duren en dat zou volgens Stapert „tactisch erg onhandig zijn”.

Volgens Stapert is de bewijsgaring in de zaak niet netjes verlopen. Er zijn op Nederlandse grond onderzoekshandelingen verricht waar justitie van had moeten weten, maar die was niet geïnformeerd.