Nieuws/Binnenland
912155
Binnenland

PvdA kan fluiten naar proef met wietteelt

Gemeenten mogen niet gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. Regeringspartij PvdA had op zo'n proef aangedrongen, maar krijgt nul op het rekest van VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Die is en blijft tegen gereguleerde hennepteelt en heeft daarvoor tot nu toe een meerderheid in de Tweede Kamer. In een brief aan de Kamer reageerde hij donderdag op een oproep van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer. Senator Guusje ter Horst, oud-minister van Binnenlandse Zaken, pleitte eind juni voor een proef waarbij gecertificeerde bedrijven hennep mogen leveren aan coffeeshops.

Tientallen gemeenten met coffeeshops willen de wietteelt beproeven, omdat het huidige gedoogbeleid volgens hen niet werkt. Ook waarschuwen ze voor de gezondheid van softdrugsgebruikers en de zware criminaliteit en andere overlast die met de illegale hennepteelt gepaard gaat.

Opstelten erkent deze problemen, maar meent dat die met strafrechtelijke, bestuurlijke en fiscale middelen moeten worden aangepakt. Regulering van de wietteelt levert geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en is bovendien niet verenigbaar met internationaalrechtelijke verplichtingen, aldus de minister.