Nieuws/Buitenland
912161
Buitenland

'Gegijzelde blauwhelmen Golan vrijgelaten'

Jihadisten van het Nusra Front in Syrië hebben VN-blauwhelmen vrijgelaten, meldde de nieuwszender al-Jazeera donderdag. De blauwhelmen uit Fiji werden 2 weken geleden op de Golanhoogten gevangengenomen door het aan het terroristische netwerk al-Qaeda verwante Nusra Front.

Het front verspreidde woensdag nog beelden van zijn gijzelaars met de mededeling dat ze spoedig zouden worden vrijgelaten. Het front is een van de gewapende groeperingen die in Syrië vechten tegen de regering van president Bashar al-Assad.

De 45 vrijgelaten militairen uit de eilandenstaat Fiji in de Stille Oceaan gaan snel naar het door Israël bezette deel van de Golanhoogten, meldde al-Jazeera.

Israël bezette dit deel van Syrië in 1967. De VN heeft militairen in het gebied om erop toe te zien dat de twee partijen niet weer slaags raken. In 1974 is daar een gedemilitariseerde bufferzone voor vastgelegd. De huidige VN-missie heeft ook militairen uit de Filipijnen, India, Ierland, Nederland en Nepal op de Golanhoogten. Japan, Kroatië en Oostenrijk hebben zich teruggetrokken uit deze missie vanwege het geweld dat door de burgeroorlog in Syrië ook de Golanhoogten heeft bereikt.