Nieuws/Binnenland
912170
Binnenland

Gemeente mag inkomenseis stellen aan subsidie

Gemeenten en provincies mogen voorwaarden stellen aan de inkomens van bestuurders van instellingen die subsidie willen ontvangen. De overheden moeten die inkomenseisen dan wel stellen voordat zij de subsidie verstrekken en niet pas daarna proberen af te dwingen.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Aanleiding was een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat een gemeente niet mocht korten op de subsidie omdat ze de topinkomens te hoog vond. Maar volgens Plasterk mag dat dus wel als dit vooraf gebeurt en hoeft hij de wetgeving niet aan te passen.

De minister wil stimuleren dat lagere overheden goed opletten of gesubsidieerde instellingen hun functionarissen niet te veel betalen.

PvdA-Kamerlid John Kerstens, die de minister vragen over de zaak had gesteld, is blij met de duidelijkheid die Plasterk nu geeft. De minister is bereid samen met de gemeenten en provincies modellen te maken die ze kunnen gebruiken om de topinkomens bij de toekenning van subsidies aan te pakken.