Nieuws/Binnenland
912181
Binnenland

Terugreizen

Open Monumentendag neemt u dit jaar mee Op Reis. Naar tramremises, stationsgebouwen, koets- en veerhuizen. Maar ook naar scheepswerven zoals de Bataviawerf in Lelystad, gelegen op de bodem van de vroegere Zuiderzee.

De eerste bewoners, polderwerkers, gingen op reis naar het nieuwe land en vestigden zich op het werkeiland. De enige verbinding met het vaste land werd gevormd door de Knardijk. Later werd de lange Oostvaardersdijk een steeds drukkere weg tussen de nieuwe stad en de Randstad. Tot de A6 werd aangelegd, en er een treinverbinding kwam. Inmiddels is ook de Hanzelijn een feit en wordt Lelystad Airport verder ontwikkeld. De historische scheepsbouw neemt een bijzondere plek in met de Bataviawerf.

Tijdens Open Monumentendag aanstaande zaterdag worden er op de werf extra activiteiten georganiseerd. Beleef het zeemansleven aan boord van VOC-schip de Batavia. . en ontdek hoe oude ambachten tot leven komen. Vrijwilligers gidsen u door de wereld van historische scheepsbouw. Struin over de dekken, neem een kijkje in de beeldsnijderij waar ambacht kunst wordt en ga af op de geur van smeedkolenvuur.

Zaterdag ligt naast de Batavia een hypermoderne solarboot die studenten van de TU Delft hebben gebouwd.

www.openmonumentendag.nl