Nieuws/Binnenland
912184
Binnenland

D66 wil opheldering over burgerinfiltrant

D66 wil opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de inzet van een Nederlandse criminele burgerinfiltrant in België. Dat heeft Tweede Kamerlid Magda Berndsen donderdagavond laten weten. Volgens het televisieprogramma EenVandaag werkten de Nederlandse politie en justitie hier jarenlang aan mee in de periode dat het nog verboden was.

Inmiddels mag het weer wel, maar Berndsen wil dat de onderste steen bovenkomt over de inzet in het recente verleden. Als een burgerinfiltrant werd toegestaan in de periode dat het niet mocht, is Opstelten dan wel doordrongen van de risico's die het met zich meebrengt, zo is de gedachte bij D66.

De inzet van de criminele burgerinfiltrant ligt gevoelig als gevolg van de IRT-affaire van 20 jaar geleden. Met medeweten van de politie en justitie werden grote partijen drugs doorgelaten. Daarop werd de motie-Kalsbeek aangenomen, waarin was voorgesteld het middel niet meer toe te passen. De lessen van de IRT-affaire zijn volgens Opstelten echter „een belangrijke toetssteen” geweest bij zijn voorstel om de „burgermol” weer te gebruiken en de motie buiten werking te stellen.

D66 was er meteen al niet happig op.