Nieuws/Binnenland
912187
Binnenland

Twee doden bij explosie Diemen

Bij de explosie en brand in het flatgebouw in Diemen zijn twee doden gevallen. Vijftien mensen raakten gewond. Dat heeft de poliie donderdagavond bekendgemaakt. Eerder was sprake van drie gewonden. Twee mensen worden nog vermist, maar het zoeken naar hen is donderdagavond gestaakt. „Het is te donker, dus is het te lastig om te zien waar het wel en niet veilig is om te zoeken”, zei een politiewoordvoerster.

Eén van de vermisten is een werknemer van woningcorporatie De Key, zo laat een woordvoerder aan AT5 weten. ,,We zijn in afwachting van het onderzoek van de brandweer en de politie. Naast de zorg voor onze collega, doen we alles wat we kunnen om de zorg voor de bewoners te ondersteunen."

Oorzaak

De oorzaak van de explosie houdt waarschijnlijk verband met werkzaamheden aan de gasleiding in de flat aan de Beukenhorst. Daarna brak brand uit. De rook was tot in de wijde omtrek te zien. Zowel aan de voorkant als de achterkant van het gebouw is de gevel aan de onderkant weggeslagen. 

Omwonenden voelden de ramen trillen, zo melden zij aan De Telegraaf. Brokstukken van woningen zijn beland in een sloot naast het gebouw. Een fietspad naast de flat ligt vol rotzooi.

Kazerne

Ongeveer 200 bewoners van de flat brengen de nacht elders door. In de marinekazerne aan de Kattenburgerstraat in Amsterdam zijn 170 bedden neergezet. Mensen van het Rode Kruis zijn daar om de mensen bij te staan. „Als mensen een gesprek willen, als ze vragen hebben over zorg. Je kunt ook bedenken dat mensen geen medicijnen bij zich hebben, of kleding”, zei een woordvoerder van het Rode Kruis. Daarnaast zijn er 42 bedden in hotels geregeld voor ouderen en gezinnen.