Nieuws
912191
Nieuws

Gesprek kinderrechter met jihadverdachten

In een bomvolle raadszaal moest burgemeester Fons Hertog van Huizen donderdagavond uitleggen wat er met de drie van de vier vrijgekomen jihadgangers uit Huizen gaat gebeuren. ,,Waar ze heen gaan en wanneer de kinderen naar huis mogen wordt met Raad voor Kinderbescherming en de betrokken advocaten besproken", aldus de burgemeester.

Alleen de 34-jarige Mourad M. uit Huizen blijft nog veertien dagen vastzitten. Volgens de onderzoeksrechter in Utrecht zijn er voldoende aanwijzingen dat hij van plan was om deel te gaan nemen aan terroristische activiteiten in Syrië.

Het voorarrest van drie andere potentiële Syriëgangers uit het Gooise dorp werd donderdag niet verlengd. Dit leidde tot veel politieke vragen. Fractievoorzitter Carel Bikkers van de lokale VVD eiste gisteren opheldering van burgemeester Fons Hertog tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. Hij wilde onder meer weten hoe de eerste burger het aan de inwoners van Huizen gaat uitleggen dat ze straks weer naast geradicaliseerde moslims wonen. ,,Want dat deze drie uiteindelijk weer naar hun woningen terugkeren, lijkt me logisch.”

Bekeerling

Van twee gezinnen werden vorige week vrijdag paspoorten ingenomen door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de gemeente Huizen. De Marokkaanse Mourad M. en zijn bekeerde vrouw Engelina en hun vijf zonen in de leeftijd van 1 tot 9 jaar hadden plannen om zich op korte termijn zich te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (ISIS). Ook een Europees gezin dat zich bekeerde tot de Islam, had plannen naar Syrië af te reizen en daar de wapenen op te pakken voor de heilige oorlog.

Justitie verdenkt de vier verdachten ervan dat zij voorbereidingen hebben getroffen om deel te gaan nemen aan terroristische activiteiten. Bij drie verdachten, een man van 31 en twee vrouwen van 30 en 32 jaar oordeelde de rechter-commissaris dat hiervoor onvoldoende aanwijzingen zijn. Zij zouden allemaal op het punt hebben gestaan om met hun kinderen af te reizen naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS), zo stelt het Openbaar Ministerie.

Keukenmonteur

Mourad M. was tot voor kort nog keukenmonteur. Hij nam recent ontslag om zich voor te kunnen bereiden op de reis naar het Midden-Oosten. Zijn bekeerde vrouw Engelina en hun vijf zonen zouden meegaan. 

Waarom de vordering voor verlenging van het voorarrest door de onderzoeksrechter werd afgewezen, is volgens het OM niet duidelijk. Dat wordt mogelijk vrijdag bekendgemaakt. Pas dan kan justitie besluiten om in beroep te gaan tegen de vordering. 

De totaal zes kinderen zijn momenteel ondergebracht bij pleeggezinnen waar zij in eerste instantie drie maanden blijven. Of de kinderen nu ook eerder naar huis mogen, is niet bekend.