Nieuws/Binnenland
912195
Binnenland

Alarmsysteem voor mishandelde dieren

Om het buitensporige geweld tegen dieren tegen te gaan, lanceert stichting Zinloos Geweld tegen Dieren vrijdagavond een nieuw systeem. Melders kunnen door een bepaald telefoonnummer in te toetsen, een bericht inspreken. Vervolgens gaat bij iedereen in de buurt die zich heeft aangemeld, de telefoon af.

Buurtgenoten kunnen zodoende de melding nu horen, in plaats van hem zoals bij een Amber Alert te moeten lezen. Volgens voorzitter Henk ten Napel is dat effectiever. „Bij berichtjes denken mensen nog wel eens van: ik kijk er later nog wel naar. Maar als je telefoon afgaat, reageer je toch anders.”

De stichting hoopt dat dierenbeulen sneller in de kraag kunnen worden gevat. De bedoeling is dat iedere postcode in Nederland een eigen telefoonnummer krijgt. Deelnemers kunnen zich binnenkort aanmelden via www.dierenleedpreventie.nl (vanaf vrijdagavond bereikbaar), waar ook bordjes met het desbetreffende telefoonnummer te bestellen zijn. Op de site staan binnenkort alle telefoonnummers vermeld. Bewoners kunnen zodoende dat nummer ook op papier uitprinten en in de wijk ophangen.

Het systeem wordt tijdens een bijeenkomst over burgerwachten tegen dierengeweld gepresenteerd. Tijdens die bijeenkomst komen uit heel Nederland mensen bij elkaar die zo’n burgerwacht willen opstarten. Het vindt plaats in het Amrâth Hotel in Maarsbergen.