Nieuws/Buitenland
912196
Buitenland

Rechtszitting Pistorius begonnen

De rechtszitting waarin uitspraak wordt gedaan in de zaak tegen de gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is donderdag begonnen. 'Blade Runner' Pistorius, die rond 9.00 uur bij de rechtbank in Pretoria arriveerde, schoot in februari vorig jaar in zijn woning zijn vriendin Reeva Steenkamp dood.

Pistorius zegt dat hij dacht op een inbreker te schieten. Aanklagers stellen dat hij de 29-jarige Steenkamp met voorbedachte rade vermoordde na een hevige ruzie. Als hij daar schuldig aan wordt verklaard, kan hij levenslang krijgen, wat in Zuid-Afrika minstens 25 jaar cel betekent.

Wanneer rechter Thokozile Matilda Masipa voorbedachte rade niet bewezen acht, kan Pistorius nog altijd 15 jaar cel krijgen. De advocaten willen dat hun cliënt wordt vrijgesproken omdat hij in paniek en per ongeluk het vuur op Steenkamp opende.

De strafmaat wordt later bepaald als Pistorius schuldig wordt bevonden. De uitspraak schuldig of niet schuldig kan lang op zich laten wachten omdat rechters in Zuid-Afrika eerst uitgebreid hun vonnis toelichten.