Nieuws/Binnenland
912219
Binnenland

Boeren dupe Poolse fraude

Van onze landbouwredacteur - Poolse boeren maken flink misbruik van de Europese noodsteun die is aangekondigd om het Russische importverbod te compenseren. Alle steun is daarom per direct opgeschort.

Nederlandse boeren kunnen voorlopig ook naar toegezegde steun fluiten. De claims van de Polen zijn zo hoog, dat ze de totale jaarlijkse Europese export voor bloemkool en komkommers zelfs een paar keer overstijgen.

De Europese boerenbelangenorganisatie Copa is des duivels dat allen moeten bloeden voor de Polen. „Als Brussel constateert dat er een loopje met de regels wordt genomen, moet je die landen aanpakken die dat hebben gedaan”, zegt voorzitter Albert Jan Maat. „Wij gaan vandaag zeker protest aantekenen.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de Nederlandse claims behandelt, is nog druk met de verwerking van de aanvragen. De noodsteun van €125 miljoen voor de groente- en fruitsector was op 18 augustus afgekondigd als reactie op een Russisch importverbod. In ons land dienden vooral appel- en perenboeren een steunaanvraag in. Brussel wil de komende dagen een plan voor doelgerichtere en efficiëntere steun presenteren.