Nieuws/Buitenland
912237
Buitenland

Obama: Syrië geen veilige haven voor ISIS

De Verenigde Staten schroeven hun campagne tegen de moslimextremisten van ISIS flink op. In een 15 minuten durende televisietoespraak verkondigde president Barack Obama woensdag dat de VS niet zullen aarzelen om ISIS ook in Syrië aan te pakken. „Als je Amerika bedreigt, dan zul je geen veilige haven vinden”, zei Obama.

De afgelopen maanden voerden de VS al zeker 150 luchtaanvallen uit op ISIS-strijders in Irak. De Amerikaanse president zei niet expliciet dat de VS na Irak ook luchtaanvallen gaan uitvoeren in Syrië. Hij herhaalde dat van Amerikaanse grondtroepen geen sprake zal zijn. Wel sturen de VS 475 extra militaire adviseurs naar Irak.

Volgens de Amerikaanse president leiden de VS „een brede coalitie”, maar hij vertelde niet waaruit die bestaat. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken bezoekt momenteel bondgenoten in het Midden-Oosten en Obama wil een topoverleg houden tijdens de komende Algemene Vergadering van de VN over 2 weken.

Woensdag toonde Nederland zich al bereid mee te doen in de strijd tegen ISIS indien er een strategie wordt ontwikkeld die door Nederland kan worden gesteund.

Vernietigen

Obama maakte opnieuw duidelijk dat de VS erop uit zijn ISIS te vernietigen. Hij gaf vier actiepunten aan. Ten eerste een systematische campagne van luchtaanvallen. Die krijgen een meer offensief karakter dan tot nu toe.

Ten tweede beloofde Obama steun aan Iraakse en Koerdische troepen die op de grond vechten tegen ISIS. Ook zeggen de VS extra militaire steun toe aan niet-extremistische rebellen in Syrië. Voor opleiding en bewapening van deze 'gematigde' rebellen wil Obama 500 miljoen dollar (ruim 386 miljoen euro) uittrekken. De training moet in Saudi-Arabië plaatsvinden.

Bondgenoten

Obama zei ook dat de VS en hun bondgenoten alles zullen doen om ISIS-aanvallen te voorkomen, geldstromen naar de groepering te stoppen en buitenlandse strijders die zich willen aansluiten bij ISIS tegen te houden. Tot slot krijgen onschuldige burgers die slachtoffer zijn van ISIS humanitaire hulp.

Volgens Obama is 'Islamitische Staat' niet islamitisch en ook geen staat, maar „een terroristische organisatie”. „Er is geen enkele religie die het doden van onschuldigen vergoelijkt. En het merendeel van de slachtoffers van ISIS is moslim. Daarnaast is ISIS zeker geen staat. Ze worden door geen enkel land erkend en zelfs niet door de burgers die aan ISIS zijn onderworpen.”