Nieuws/Buitenland
912238
Buitenland

Raju werd vijftig jaar lang verwaarloosd en mishandeld

Olifant huilt na vrijlating

Een dierenorganisatie in India claimt dat bij een olifant, die na vijftig jaar gevangenschap is gered, de tranen over de wangen rolden. Raju zat al die tijd vast aan kettingen, werd geslagen en mishandeld tot het moment dat hij werd gered.

De olifant werd door zijn eigenaar gedwongen om zijn slurf uit te houden en te bedelen. Hij kreeg geen eten en at uiteindelijk papier en plastic omdat hij was uitgehongerd. Raju was ernstig verwaarloosd.

Wildlife SOS kwam in actie in het Indiase Uttar Pradesh nadat een rechter daar bevel voor had gegeven. Een team van dierenartsen en wildlife experts trok afgelopen week met agenten naar Raju om hem in beslag te nemen. De missie vond plaats in het donker zodat zo weinig mogelijk mensen getuige zouden zijn van de gevaarlijke reddingsactie. Ook voor het reddingsteam was het een emotionele operatie. De eigenaar van het dier probeerde het team tegen te werken. Toen dat niet lukte, legde hij Raju aan de ketting, die in zijn poten sneed. 

Het team wist van geen wijken en nam de olifant mee. En terwijl ze Raju bevrijdden, stroomden de tranen over zijn wangen. Op Facebook meldt de organiatie: "Hij had tranen in zijn ogen toen ons team arriveerde om hem te bevrijden. Sommigen zullen zich afvragen of Raju daadwerkelijk huilde. Ons team dat getuige was van dit moment, weet dat het zo is."

De olifant is per truck naar het Elephant Conservation and Care Centre in Mathura gebracht. Daar is hij gevoerd met bananen, bananenbladeren, mango's, brood, koekjes en water. Het duurde drie kwartier om de kettingen om zijn poten te verwijderen. Het gehele team keek vervolgens toen hoe Raju de eerste stappen van zijn nieuwe leven zette. Het zal nog tijden duren voor de olifant is hersteld.

Er is weinig bekend over hoe Raju terecht kwam bij zijn 'eigenaar'. Waarschijnlijk is de olifant als jong meegenomen door stropers. Mogelijk is Raju vele malen illegaal doorverkocht. De 'eigenaar' had geen papieren voor het dier.