Nieuws/Binnenland
912312
Binnenland

Gifschandaal Defensie veel groter

Het aantal mensen dat bij Defensie is blootgesteld aan het giftige chroom-6 is nog veel groter dan eerst gedacht. Zeker 350 oud-medewerkers van Defensie hebben zich tot nu toe bij het ministerie gemeld met ernstige gezondheidsklachten, maar op zeker tien andere plekken is ook met de stof gewerkt.

Dat blijkt uit rapporten van de Arbodienst in handen van de NOS. Minister Jeanine Hennis van Defensie liet in juni nog weten geen concrete aanwijzingen te hebben dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

De concentraties die zijn gemeten, stijgen ver boven de veiligheidsnorm uit. De medewerkers werden tot eind jaren 90 niet of nauwelijks tegen de gevaarlijke stof beschermd.

Chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand al een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken. Afgelopen maand werd bekend dat het ministerie van Defensie mogelijk al jaren wist dat medewerkers die op legerbases Amerikaans materiaal hebben onderhouden, in aanraking zijn gekomen met giftige stoffen zoals chroom-6.