Nieuws
912357
Nieuws

’Kabinet plukt ouderen kaal’

Het voornemen van het kabinet om in 2016 te snijden in fiscale voordelen voor senioren, heeft de woede gewekt van ouderenorganisaties en oppositiepartijen. Niet alleen gaat de ouderenkorting omlaag en wordt de ouderenkorting bij vermogen geschrapt, ook de verhoging van de inkomensafhankelijke zorgpremie voor niet-werkenden treft ouderen in hun beurs.

„Als dit waar is, levert de gemiddelde oudere alleen al door de hogere zorgverzekeringen en de verlaging van de ouderenaftrek 50 euro per maand in”, zegt Martin van Rooijen van de Koepel Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden.

Plunderen

En daar komt het niet-indexeren van de pensioenen door de nieuwe pensioenregels nog bij. „Het lijkt erop dat dit kabinet de gepensioneerden koste wat kost wil plunderen. Oud worden mag nog net in Nederland, maar het mag niets kosten.”

Vermogende ouderen zijn nog slechter af. Zij die nu nog de volledige ouderenaftrek krijgen, gaan er straks tussen de 110 en 120 per maand op achteruit.

Maarten Hendriks van ANBO voelt zich misleid. „Wij hebben woensdag nog een gesprek gehad met ministers Asscher en staatssecretaris Klijnsma (beiden Sociale Zaken, red.). Daarin gaf Asscher toe dat ouderen sinds 2010 aan koopkracht hebben ingeleverd. Hij zei daarbij dat ook 2015 ’een moeilijk jaar’ zou worden waarin er ’geen grote plussen’ voor de ouderen zouden komen. We zijn er niet tegen dat ook de ouderen meedoen met de crisis, en er is voor elke maatregel apart wel iets te zeggen. Het is de stapeling van een groot aantal maatregelen die heel slecht uitpakt voor ouderen.”

Ook in Den Haag slijpt men de messen. „We gaan hier keihard actie tegen voeren”, kondigt PVV-Kamerlid Madlener aan.

Wat betekenen de andere Prinsjesdagplannen voor uw portemonnee?