Nieuws/Buitenland
912398
Buitenland

Linda na dertig jaar bevrijd

Bevrijd na dertig jaar cel! Chimpansee Linda is op het Spaanse Lanzarote gered uit de handen van haar eigenaren, die de schuchtere mensaap drie decennia opsloten in een kale cel van drie bij drie meter.

Medewerkers van Stichting AAP bevrijdden de met hepatitis B besmette Linda, die begin jaren tachtig door haar eigenaar dagelijks over de stranden van het toeristeneiland werd gezeuld met als enig doel er grof geld aan te verdienen.

Als Linda met vier jaar te groot is voor het fotowerk, wordt ze levend ’ingemetseld’ in een schuurtje met polsdikke tralies. Vanaf dat moment is de buitenwereld haar vergeten. En ook eigenaar Pedro, die duizenden euro’s aan haar verdiende door de chimpansee op de foto te zetten met een niet aflatende stroom toeristen, kijkt nauwelijks nog naar haar om.

Deze krant was op Lanzarote getuige van de emotionele reddingsoperatie door AAP-directeur David van Gennep persoonlijk. Morgen een uitgebreide reportage van een bijzondere actie die op het laatste moment lijkt uit te lopen op een tragedie…