Nieuws/Binnenland
912589
Binnenland

Unieke rog zonder vader in Arnhem is dood

De jonge adelaarsrog die 2 maanden geleden in de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo ter wereld kwam zonder bevruchting, is 3 dagen later overleden aan een bacteriële infectie. Het dier was volkomen normaal en verder gezond, zo bleek uit sectie op de dode vis. Dat zei bioloog Max Janse van de dierentuin woensdag.

De dierentuin neemt bij alle pasgeboren roggen DNA af om te bepalen wie de vader is. Vorige week meldde het laboratorium dat er geen vader aan de zwangerschap te pas was gekomen. Dat is volgens Janse nogmaals gecheckt. Maandag wist Burgers' zeker dat zij als eerste ter wereld wetenschappelijk konden bewijzen dat parthenogenese ofwel maagdelijke bevruchting bij roggen voorkomt. Toen de dierentuin dat bekendmaakte, werd er niet bij gezegd dat het dier al was overleden.

Maagdelijke voortplanting of parthenogenese is bij enkele soorten reptielen, insecten en vissen bekend. Maar bij roggen was nog nooit eerder wetenschappelijk vastgesteld dat zij kunnen baren zonder bevruchting. Burgers' Zoo is de grootste kweker van witgevlekte adelaarsroggen ter wereld.

Dierentuinbiologen knippen bij elke jonge rog een stukje van een staartstekel af om het DNA te bepalen en zo vast te stellen wie de vader van de vis is. Dat knippen is volgens Janse pijnloos en de stekel groeit weer aan.

In Burgers' Ocean, een van de hallen in de Arnhemse dierentuin, leven 4 volwassen rogvrouwen en 2 mannetjes. De volwassen dieren hebben een spanwijdte van 1,70 meter en wegen ongeveer 70 kilo. Sinds 2009 zijn in Arnhem 37 jonge roggen geboren, maar nog nooit eerder door maagdelijke voortplanting.

Volgens Janse is Burgers' Zoo zo succesvol met de roggen, omdat de dieren heel veel ruimte hebben en intensief worden verzorgd. Dierverzorgers zijn bijvoorbeeld elke dag ruim een uur bezig om elke vis individueel te voeren.