Nieuws/Binnenland
912614
Binnenland

'Erkende leeftijdscontrole in alle winkels'

Alle supermarkten, slijterijen en cafés moeten een door de overheid erkend systeem gaan gebruiken om de leeftijd te controleren van klanten die alcohol en tabak willen kopen. De ChristenUnie komt met een initiatiefwetsvoorstel waarin dat wordt geregeld.

Jongeren onder de 18 mogen sinds begin dit jaar geen alcohol en tabak meer kopen. Maar volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie schiet de handhaving van die leeftijdsgrens nogal tekort. Er bestaan systemen waarbij iemands leeftijd, via een camera, op afstand kan worden gecontroleerd. Als de klant dan onder de 18 blijkt te zijn, blokkeert de kassa. Winkels moeten zulke systemen gaan gebruiken, omdat die volgens Voordewind veel effectiever zijn dan controles door bijvoorbeeld kassières.

Hij kondigde zijn wetsvoorstel zaterdag aan naar aanleiding van een uitzending van het radioprogramma Argos over de gebrekkige leeftijdscontrole. De handhaving moet snel verbeteren, vindt Voordewind, want het is volgens hem voor jongeren onder de 18 nog kinderlijk eenvoudig om alcohol en tabak te kopen. „De rekening mag niet bij de belastingbetaler neergelegd worden of bij de gemeente. Zoals bedrijven hun brandveiligheid op orde moeten hebben, zouden ook de horeca en supermarkten hun handhaving sluitend moeten krijgen”, aldus het Kamerlid.

Regeringspartij VVD zal het voorstel van de ChristenUnie niet steunen. Volgens het liberale Kamerlid Arno Rutte zijn ondernemers zelf verantwoordelijk voor het controleren van de leeftijd van klanten die alcohol of tabak willen kopen. „Het is onacceptabel om ondernemers nodeloos op kosten te jagen met een verplicht leeftijdsverificatiesysteem”, aldus Rutte.