Nieuws/Binnenland
912704
Binnenland

Van Klaveren: dienstplicht invoeren

Kamerlid Joram van Klaveren wil de dienstplicht opnieuw invoeren, voor man én vrouw. De Nederlandse krijgsmacht moet nieuw leven worden ingeblazen om jongeren op het rechte pad te houden, vindt de ex-PVV'er.

Van Klaveren van VoorNederland (VNL) lanceerde het voorstel vandaag bij WNL Vandaag de Dag. De zes maanden durende dienstplicht moet over een periode van 8 jaar gefaseerd worden ingevoerd.

De dienstplicht werd in 1996 opgeschort. Er is al verschillende keren eerder geopperd om die weer in te voeren, onder meer in 2007 door toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam en een jaar later door Dick Berlijn, die toen Commandant der Strijdkrachten was.

De kans dat het VNL lukt, is miniem. In de Tweede Kamer is er nooit veel steun geweest voor het idee. Het is namelijk een dure operatie. VNL wil structureel 5 miljard extra aan Defensie uitgeven. Herinvoering van de dienstplicht zal honderden miljoenen per jaar gaan kosten.

Voordelen

Maar daar staan voordelen tegenover, meent Van Klaveren. Volgens hem zal dienstplicht de band tussen samenleving en leger versterken, draagt die bij aan de bestrijding van de jeugdcriminaliteit en helpt die de krijgsmacht bij het wegwerken van personeelstekorten. Ook de oplopende internationale spanningen spelen een rol bij de wil de dienstplicht weer in te voeren.

60.000 in dienstplicht

Van Klaveren denkt dat jaarlijks circa 60.000 jongeren vanaf hun 18e hun dienstplicht kunnen vervullen. Hij wil het beroepsleger niet afschaffen; de dienstplichtigen vormen hierop een aanvulling. De dienstplichtigen worden in zijn plannen niet uitgezonden op buitenlandse missies.