Nieuws/Buitenland
912737927
Buitenland

Absolute meerderheid bij Britse verkiezingen

Grote overwinning voor Boris Johnson

Premier Boris Johnson donderdag bij een stembureau met zijn hondje Dylan in Londen.

Premier Boris Johnson donderdag bij een stembureau met zijn hondje Dylan in Londen.

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn Brexit-deal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 364 van de 650 zetels in het Britse parlement. Van één kiesdistrict is de uitslag nog niet bekend, maar dat gaat van oudsher naar de Conservatieven. Labour verliest 59 zetels.

Premier Boris Johnson donderdag bij een stembureau met zijn hondje Dylan in Londen.

Premier Boris Johnson donderdag bij een stembureau met zijn hondje Dylan in Londen.

Met zijn ruime overwinning kan Johnson aanblijven als premier en zijn Brexit-akkoord dat hij sloot met Brussel door het Lagerhuis krijgen. Het is een vurige wens van Johnson om zijn land voor het eind van januari uit de EU te loodsen. De grote zege laat zien dat veel Britten ook weg willen uit de unie. „Kiezers hebben massaal gekozen voor de Brexit-helderheid die de Conservatieven hun boden. En ze hebben het getalm rond Brexit van Labour keihard afgestraft”, aldus correspondent Joost van Mierlo.

We vertrekken op 31 januari uit EU

De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn regering met een meerderheid van 78 zetels een krachtig mandaat heeft gekregen om de Brexit te realiseren, het land te verenigen en het vooruit te helpen. Dat zei hij nadat hij zijn zetel had behouden in zijn kiesdistrict Uxbridge.

„Het is gelukt, we hebben het gedaan. Geen mitsen, geen maren, Groot-Brittannië vertrekt op 31 januari uit de Europese Unie. De dreiging van een tweede Brexit-referendum is na deze uitslag verdwenen. De historische verkiezing geeft ons de kans de democratische wens van de Britse bevolking te respecteren. Om dit land te verbeteren en het potentieel van de volledige bevolking te ontketenen”, zei Johnson tegen zijn aanhangers na het bekend worden van de overwinning van de Conservatieven.

Zwaar verlies voor Corbyn

Johnsons grootste concurrent, de Labour-partij van Jeremy Corbyn, lijdt een zwaar verlies. De partij is goed voor hooguit 203 zetels, een verlies van 59 zetels. De Brexit-partij van Nigel Farage haalt geen enkele plek. De overwinning van Johnson lijkt nog groter te worden dan de peilingen in de afgelopen weken lieten zien.

Woord van dank

Premier Johnson heeft na bekendmaking van de voor hem gunstige exit polls de kiezers bedankt. „Dank aan iedereen in ons geweldige land die heeft gestemd, die heeft meegeholpen, die zich kandidaat heeft gesteld”, schrijft hij op Twitter. „We leven in de beste democratie van de wereld.”

In een brief aan leden van de Conservatieve Partij zegt Johnson dat hij hoopt dat ze van de feestelijkheden genieten. „U heeft deze campagne mogelijk gemaakt. We hadden het niet zonder u kunnen doen.”

Oppositieleider Jeremy Corbyn wil de komende tijd aan het roer blijven staan bij Labour, als de partij een periode ingaat van reflectie. Maar hij zal de partij niet leiden bij de eerstvolgende verkiezingen. Dat zei Corbyn nadat bekend werd gemaakt dat hij zijn zetel voor het district Islington North mag behouden. Corbyn sprak van een „teleurstellende nacht.”

Britse kranten: uitslag is aardverschuiving

De grote Conservatieve overwinning en het gevoelige verlies voor Labour bij de verkiezingen staat breed uitgemeten in de Britse kranten vrijdagochtend. Het woord dat vrijwel alle kranten gebruiken is ’landslide’ (aardverschuiving).

„Meltdown voor Labour terwijl Johnson meerderheid grijpt”, kopt The Guardian boven een foto van de triomferende premier. Met de kop „Johnson ontketend”, onderstreept de krant dat Johnson nu geen coalitie meer nodig heeft om een meerderheid van het Lagerhuis achter zijn plannen te krijgen. De Financial Times spreekt over „genoegdoening” voor Boris Johnson.

De krant die de brexit al jarenlang het meest nadrukkelijk steunt, de Daily Express, pakt het poëtischer aan. „De Britse leeuw brult voor Boris en brexit!.” De Daily Mirror spreekt juist van een nachtmerrie voor Kerstmis: „het slechtste Labour-resultaat sinds 1935.”

Theresa May

De Conservatieven winnen volgens de laatste prognose 46 zetels vergeleken met de verkiezingen in 2017 die door Johnsons voorganger Theresa May werden uitgeschreven. Die dacht destijds met een stembusgang de meerderheid in het Lagerhuis te kunnen uitbreiden. Ze kwam bedrogen uit en werd opgescheept met een minderheidskabinet. Haar Brexit-akkoord werd daarna drie keer weggestemd, waarna zij opstapte.

De stembureaus in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn donderdag om 23.00 uur Nederlandse tijd dichtgegaan. Gedurende de dag was er nauwelijks informatie over het verloop van de parlementsverkiezingen omdat Britse media daar als de stembureaus open zijn niet over mogen berichten.

De laatste peilingen gaven nog aan dat de Conservatieven van premier Boris Johnson afstevenden op een absolute meerderheid maar de partijleider toonde zich woensdag niet zeker van zijn zaak.

SNP: Schotland moet nieuw referendum krijgen

Schotland moet een nieuw referendum krijgen over onafhankelijkheid. Dat wil Nicola Sturgeon van de Scottish National Party (SNP). Haar partij is naast de Conservatie Partij van premier Boris Johnson de grote winnaar van de verkiezingen.

SNP komt naar verwachting uit op 55 tot 59 zetels. „Er is nu een mandaat om de bevolking van Schotland de keuze te bieden over onze eigen toekomst”, aldus Sturgeon. „Boris Johnson mag dan een mandaat hebben om Engeland uit de Europese Unie te halen. Hij heeft nadrukkelijk geen mandaat om Schotland uit de Europese Unie te halen. Schotland moet een keuze hebben over onze eigen toekomst.”

Trump feliciteert Johnson

„Ik feliciteer Boris Johnson met zijn geweldige overwinning”, twitterde Trump vrijdag. „Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn nu vrij om na de brexit een enorme nieuwe handelsdeal te sluiten. Die deal heeft de potentie om nog groter en lucratiever te zijn dan welke deal dan ook met de Europese Unie. Gefeliciteerd Boris!”

Reacties Den Haag

In Nederland reageren politici wisselend op de eerste prognose van de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen. PVV-voorman Geert Wilders is enthousiast op de kolossale overwinning van Boris Johnson: „Vandaag Brexit, morgen Nexit.”

Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de Brexit helpen en dat is volgens Mark Rutte „goed nieuws.” Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.

D66-leider Rob Jetten gaf bij Pauw zijn eerste reactie: „Dat Johnson zo’n grote absolute meerderheid zou pakken, is wel een verrassing.”

Volg de laatste ontwikkelingen over de Britse verkiezingen op telegraaf.nl.