Nieuws/Buitenland
912742
Buitenland

Leider radicale groep Syrië komt om door bom

Het hoofd van de radicale opstandelingenbeweging Ahrar-al-Sham in Syrië is dinsdag door een bomexplosie om het leven gekomen. De groep meldde de dood van Hassan Aboud op zijn Twitteraccount. Nog zeker elf andere leiders van Ahrar al-Sham kwamen volgens de groep om. De oppositiebeweging Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde eerder dat zeker 28 prominente leden van Ahrar al-Sham waren gedood.

Ongeveer vijftig leiders van Ahrar al-Sham (Islamitische beweging voor de vrije mensen van de Levant) waren volgens het Observatorium bijeen in de woning van een van de leiders in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Ahrar al-Sham maakt deel uit van de alliantie Islamitisch Front die de jihadisten van Islamitische Staat bestrijdt. Zij zou worden gefinancierd door de Golfstaten.

In januari verloor een andere leider van Ahrar al-Sham, Abu Khaled al-Soury, het leven door een zelfmoordaanslag. Soury had nauw samengewerkt met Osama bin Laden, de oprichter van het terreurnetwerk al-Qaeda. Ook met de huidige al-Qaedaleider Ayman al-Zawahri stond hij op goede voet.