Nieuws/Binnenland
912744
Binnenland

Oppositie eist weer openbaarmaking begroting

De oppositie in de Tweede Kamer eiste dinsdagavond opnieuw dat het kabinet de Prinsjesdagstukken direct openbaar maakt. Ze is boos over het feit dat dinsdag opnieuw uit de begroting is gelekt.

Het verzoek komt van de SP en PVV. Ronald van Raak (SP) sprak in de Kamer van „minachting van oppositie, parlement en onze democratie”. Ook wil de oppositie uitleg van de minister-president over het lekken van de begrotingsstukken.

Eerder op de avond bracht RTL Nieuws feiten en cijfers naar buiten over de koopkracht van Nederlanders in 2015. Er is de afgelopen weken al vaker gelekt. De lekken komen uit de coalitie en bevriende oppositie, aldus Van Raak.

Pa na aandringen reageerden regeringspartijen VVD en PvdA en de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP. „Het is goed gebruik dat verzoeken om informatie altijd aan het kabinet worden doorgeleid”, zei Kees van der Staaij (SGP). Hij betreurde het lekken.

Eind augustus eiste de SP ook al dat de miljoenennota per ommegaande naar de Kamer zou worden gestuurd. Ook toen reageerde de partij op het lekken van plannen uit de begroting.

De Kamer moet formeel wachten tot de vrijdag voor hij de stukken op een aantal USB-sticks per fractie krijgt. De sticks zijn speciaal beveiligd om lekken te voorkomen, de stukken kunnen niet worden gedownload en ook niet geprint.