Nieuws
912745
Nieuws

Nederlandse winkels positief over Apple

De Nederlandse winkelketens zijn goed te spreken over de nieuwe iPhones en Apple Watch. Steven Bakker, topman van Dixons en MyCom, is blij dat de Apple Watch in een reguliere variant, sporthorloge en luxe versie met 18 karaats goud uitkomt. Bakker: ”Anders dan de algemene verwachting heeft de Apple Watch een veel klassiekere vorm." Daarnaast bestaat de keuze uit zes verschillende bandjes zodat ieder aan zijn trekken komt.

Net als bij de iPhone en iPad heeft Apple de integratie van hardware, software en apps prima voor elkaar. Ook met de gebruikerservaring zit het weer goed. Apple is er volgens Bakker er wederom in geslaagd de bediening heel eenvoudig te maken. Gebruik van een digitale kroon aan de zijkant van het toestel voorkomt dat je het scherm hoeft aan te raken.

Eenvoudig betalen met Apple Pay

Bakker roemt ook de mogelijkheid om contactloos te betalen. Apple Pay werkt sneller, gemakkelijker en eenvoudiger dan bestaande betaalsystemen die volgens Apple-topman Tim Cook zijn gebaseerd op techniek van 50 jaar oud. Straks kan je de Apple Watch tegen een speciale NFC-scanner aanhouden en met de ingebouwde vingerafdrukscanner de aankoop bevestigen. Bakker denkt dat Apple in de markt voor betaalsystemen het verschil kan gaan maken. ”Iedereen vecht om het been en Apple gaat er mee heen,” zegt hij. ”De huidige systemen zijn achterhaald en niet veilig. Met je bankpas en creditcards rondlopen is een ouderwetste oplossing, om over contant geld maar helemaal te zwijgen."

Ook Robert Webbe, technisch specialist van Vodafone, roemt de betaalfunctie. Wel vindt hij de Apple Watch wel een hoog gadget-gehalte hebben. Hij denkt dat in het begin vooral de echte gadget-fanaten dit computerhorloge gaan kopen. Het zou hem niets verbazen als de grote massa liever op de tweede versie wacht.

Iedereen kan James Bond zijn

Ronald Reiber, manager accessoires van BCC, denkt dat met de komst van de Apple Watch de markt voor slimme horloges een enorme oppepper krijgt. BCC is al helemaal voorbereid op de groei van de markt. In de winkels zijn al speciale vitrines voor dit soort horloges ingericht, terwijl het winkelpersoneel hiervoor een speciale training heeft gehad.

Farid Tabarki, trendwatcher en oprichter van Studio Zeitgeist, zegt: ”James Bond is niet meer de enige met een horloge dat alles kan. ”De Apple Watch ziet er niet alleen goed uit, maar kan ook meer dan alle smartphones bij elkaar opgeteld. Het slimme van de revolutionaire Apple Watch is dat mensen die geen iPhone bezitten nu gaan twijfelen of ze er toch niet alsnog een moeten aanschafffen." Dit horloge is volgens Tabarki revolutionair omdat dit het eerste horloge is dat je dichter bij je vrienden brengt. Je kunt zelfs je vrienden een tik op de pols geven terwijl ze honderden kilometers van je vandaan zijn.

Gezonder leven met Apple Watch

Edwin Oude Middendorp, directeur Ecare.nl, is positief. De grote hoeveelheid sensoren in de Apple Watch geven voldoende mogelijkheden voor de app-ontwikkelaars in de gezondheidzorg. De software van de Apple Watch maakt volop gebruik van de sensoren aan de onderkant en bewegingssensoren. Wat uniek is in de Apple Watch zijn de sensoren (taptic engine) die een lichte druk op de pols geven.

Toepassingen die we daarbij kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld apps die de medicijntrouwheid bewaken. De Apple Watch waarschuwt de patiënt door op de pols te tikken dat het tijd is om de medicijnen in te nemen. Op de display staat dan welke medicijn men moet nemen en een instructie. Aan het horloge kan men dan bevestigen dat de medicijnen zijn ingenomen. De gegevens zijn dan weer te delen met de behandelend arts. Deze functie kan ook vitale functies bewaken en je notificeren.

De Apple Watch kan ook je bewegingsprofiel aanmaken, terwijl de sensoren je beweging meten en een overzicht geven. De arts zou aan de hand van het bewegingsprofiel een nieuw realistische bewegingsprogramma kunnen aanmaken.

Sensoren in de Apple Watch kunnen bij een hartpatiënt de hartslag bewaken en deze in een profiel opslaan. Hiermee is het een kleine stap op de hartslag te bewaken en daar waar nodig actief advies te geven over rust en inspanning, door opnieuw op de pols te tikken. In combinatie met de barometer kan ook de hoogte gemeten worden, de temperatuur en veel andere waarden. Al deze waarden geven de medici de mogelijkheden om relaties te leggen tussen de omstandigheden, beweging en de gezondheid van de hartpatiënt. Bij een hartritme stoornis het zelfs mogelijk een alarm te geven en mensen in de buurt, 112 en een arts te waarschuwen.