Nieuws/Binnenland
912750
Binnenland

Tweede Kamer: aanhaken in strijd tegen ISIS-terreur

Nederland moet aanhaken bij de internationale coalitie om soennitisch terreurleger ISIS te bestrijden. Dat wil de Tweede Kamer, die woensdag debatteert over de opmars van de gewelddadige islamfanaten in Irak en Syrië. Over daadwerkelijk militair meedoen aan die strijd, zijn de partijen minder eensgezind.

De oppositie toont zich verontwaardigd dat Nederland tijdens de NAVO-top van eind vorige week niet door de VS is gevraagd deel te nemen aan de coalitie van tien landen om ISIS van de kaart te vegen. „Het binnenlandse plan tegen jihadisme is afgebrand en in het buitenland staan we buitenspel”, stelt D66-Kamerlid Sjoerdsma vast. „Het is pijnlijk. We willen wel meedoen, maar we doen het maar half.”

Sjoerdsma doelt daarmee op het besluit van Nederland om wel helmen en kogelwerende vesten te leveren aan de Koerden in Noord-Irak, maar geen wapens. Nederland vervoert weliswaar wapens, maar levert niet zelf. Het zou hebben meegespeeld in het besluit van de VS om Nederland te passeren.

Flater

„Nederland heeft door de aarzelende houding van dit kabinet een modderfiguur geslagen”, vindt CDA-Kamerlid Omtzigt. „Dit is een regelrechte flater”, zegt Voordewind van de CU. „We hadden F-16’s en Apache gevechtsheli’s in de aanbieding moeten doen in plaats van helmen.” Hij wil dat het kabinet er alles aan doet om alsnog bij de internationale coalitie tegen ISIS aan te haken.

VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt dat de partijen die nu roepen dat Nederland zich niet hard genoeg opstelt boter op hun hoofd hebben. „Kijk naar de landen die met Amerika in deze ’coalition of the willing’ zitten. Het zijn allemaal landen die in Libië hebben meegevochten, die bommen hebben gegooid in plaats van alleen maar foto’s hebben gemaakt, zoals de Nederlandse F-16’s. Maar voor bommen gooien was geen steun, behalve van ons.”

PvdA-Kamerlid Servaes wil weten wat er precies over de bestrijding van ISIS is afgesproken en waarom Nederland niet bij het groepje zit. „Je moet wel bedenken dat Obama binnenlands stevig onder druk stond om iets te doen tegen ISIS en dat deze coalitie haastig bij elkaar is geroepen.” Servaes gaat er van uit dat de coalitie tegen ISIS de komende weken groter wordt, en dat Nederland nog wel kan aanhaken. „Welbeschouwd dóen we al volop mee aan de strijd tegen ISIS. Tot nu toe was dat vooral humanitair en logistiek, mogelijk is dat straks ook militair.”

PVV-Kamerlid De Roon vindt het in de eerste plaats de taak van de Arabische wereld om IS te bestrijden. De SP wil niet dat Nederland zich bij de Amerikanen aansluit. Kamerlid Van Bommel: „Het zou een avontuur met een open einde zijn. Het probleem in Irak is niet dat er te weinig wapens zijn, maar te veel.”