Nieuws/Binnenland
912777
Binnenland

Tbs'er ging op verlof met valse handtekening

Een tbs'er die onlangs uit de behandelend kliniek Rooyse Wissel in Oostrum (Venray) wegging, had een machtiging om met onbegeleid met verlof te gaan. Er is geen sprake van dat hij was ontsnapt en dat hij daartoe een verlofpasje had vervalst, zoals diverse media dinsdag meldden. Wel had hij een briefje waarop zijn kleding staat omschreven, voorzien van een nagemaakte handtekening. Zijn sociotherapeut had dat briefje, dat hij moet tonen aan de receptie, moeten ondertekenen.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven na een verzoek van de PVV om opheldering. Nadat de therapeut had ontdekt dat de man weg was zonder haar benodigde handtekening, is de tbs'er gebeld en verzocht onmiddellijk terug te komen. Dat deed hij ook, aldus Teeven.

Als straf is het verlof van de betrokken tbs'er ingetrokken en is hij weer binnen de beveiligde ring geplaatst. Hij verbleef eerst in de appartementen buiten die ring. De instelling heeft het protocol aangescherpt.