Nieuws
912781
Nieuws

Opvolger Jobs zoekt iconische groei

Met de presentatie van de nieuwe iPhones, nieuwe producten zoals de iWatch en mogelijk grote contracten met betaaldiensten als Visa en Mastercard voor zijn digitale betaalapp via iTunes, kan topman Tim Cook eindelijk de kritiek achter zich laten dat hij slechts een kopieermachine van Steve Jobs zou zijn.

Volg hier live de presentatie van de nieuwe producten van Apple.

In januari 2009 maakte topman en bedrijfsicoon Steve Jobs bekend dat zijn gezondheidsproblemen complexer zijn dan hij eerder die maand dacht. Kort daarop trad Cook aan, de man die eerder twaalf jaar directielid was bij IBM, en daarvoor hoofd operaties was bij Intelligent Electronics, en binnen Apple de reputatie van 'Tarzan' had verworven: hij verplaatste met een ongekende werkkracht de gehele productielijn vanuit Amerika naar Azië.

Dat bracht Apple kortere wachttijden en structurele kostenvoordelen. Apple kon daarmee de concurrentieslag met de Aziaten overleven, vooral die met Samsung.

Arbeiderszoon

Cook, zoon van een arbeider op een scheepswerf en een huisvrouw, nam in 2004 ook al tijdelijk het roer over van Jobs, toen die behandeld moest worden voor een zeldzame vorm van kanker aan de alvleesklier.

„Steve is het gezicht van Apple en het is fantastisch als hij naar buiten treedt om een nieuw product te laten zien. Maar uiteindelijk moet iemand ervoor zorgen dat al die fantastische ontwerpen geld opleveren. Dat doet Tim”, aldus een voormalige bestuurder van de onlinewinkels van Apple destijds.

De hardwerkende Cook was onder meer verantwoordelijk voor alle wereldwijde verkoopactiviteiten van Apple. Voordat hij in 1998 bij Apple aan de slag ging, vervulde hij topposities bij de computerproducenten Compaq en IBM.

Visionair

Verschillende kenners vroegen zich toen al af hoe Apple op de lange termijn verder moest zonder de charismatische leider. Jobs bracht het bedrijf na zijn terugkeer in 1996 met verschillende revolutionaire uitvindingen, zoals de iPod, terug naar de wereldtop. Gevreesd werd dat zijn beoogde opvolger dergelijke visionaire ideeën ontbeerde.

De recordaantallen verkochte iPhones en iPads, en later ook de stimulans achter de Mac-verkopen, bevestigden nog eens de keuze van Jobs voor de krachtige bestuurder die Cook was.

„Er staat nog geen maestro-in-wording klaar om die rol van Jobs over te nemen”, aldus een analist van het Amerikaanse Endpoint Technologies destijds.

Cook heeft afgelopen kwartalen, toen Apple uitgroeide tot het meest waardevolle technologiebedrijf ooit, met $660 miljard marktwaarde, kritische aandeelhouders de mond gesnoerd. Vooral toen hij $100 miljard aan cash uitkeerde. De vraag is in hoeverre Cook Apple technologisch ook naar nieuwe hoogte weet te krijgen.