Nieuws/Binnenland
912795
Binnenland

Nederland mag boetes niet naar Belgen sturen

Nederland mag nog helemaal geen parkeerboetes opsturen naar Belgische automobilisten die de afgelopen twee jaar in Nederland in de fout gingen. Dat is illegaal, stelt de Belgische Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) tegen de Vlaamse krant De Morgen.

Volgens een woordvoerder is het verdrag dat toestemming geeft voor uitwisseling van kentekengegevens, nog niet bekrachtigd door de Belgen. De DIV-zegsman ziet twee mogelijkheden waardoor de privacygegevens van tienduizenden Belgische foutparkeerders in Nederland terechtkwamen: „Aan Belgische kant staat een informatiekanaal open dat niet open mag staan of Nederland maakt illegaal gebruik van een mogelijkheid tot gegevensuitwisseling.”

Sinds augustus 2012 vindt er geen gegevensuitwisseling van foutparkeerders meer plaats tussen België en Nederland omdat dit in strijd is met de privacywetgeving. Beide landen sloten een verdrag dat dit probleem oplost, aldus de zegsman. Nederland bekrachtigde dat akkoord al wel.

Eerder dinsdag meldden Vlaamse media dat Belgen die de afgelopen 2 jaar in Nederland op de bon zijn gegaan voor foutparkeren, de komende weken alsnog hun boete krijgen. Ook duizenden Nederlandse foutparkeerders die bij de zuiderburen op de bon zijn gegaan, zouden alsnog een boete uit België kunnen verwachten.