Nieuws/Binnenland
912799
Binnenland

COPD-patiënt wil over levenseinde praten

Patiënten met COPD willen graag dat hun arts het levenseinde eerder bespreekbaar maakt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepresenteerd tijdens het congres van de European Respiratory Society in München.

Het Deense onderzoeksteam was al bekend met het feit dat sommige artsen en verpleegkundigen het lastig vinden om over palliatieve zorg te praten met hun patiënt. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze het gevoel hebben met zo'n gesprek in één keer de hoop op toekomst weg te nemen.

Discussie

Voor deze kleinschalige studie werd patiënten gevraagd wat ze hier van vinden en hoe zij in de discussie rond palliatieve zorg staan. Onderzoekers voerden gesprekken met 12 COPD-patiënten. De interviews werden vervolgens uitvoerig geanalyseerd, zo meldt Eurekalart.

Uit de bevindingen blijkt dat patiënten veel zorgen hebben over een toekomst met hun aandoening, maar wel graag met hun arts over het beheersen van de symptomen en een eventueel levenseinde willen praten. Tevens blijkt dat patiënten het nogal ongemakkelijk vinden om dit onderwerp te bespreken met hun familie, omdat ze anderen niet lastig willen vallen met hun zorgen.

Camilla Mousing, hoofdauteur van de studie, zegt: "De resultaten van ons onderzoek zijn zeer relevant voor professionals die werken met patiënten die een levensbedreigende ziekte hebben. We moeten over onze angst voor het bespreken van dit onderwerp heen stappen en levenseinde bespreekbaar maken met patiënten. Dit betekent helemaal niet dat we hen automatisch opgeven. Palliatieve zorg kan in een vroeg stadium van de ziekte al plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het dagelijks leven voor wordt verbeterd."

Meer over COPD