Nieuws/Binnenland
912804
Binnenland

Oppositie vraagt Schippers: is dit alles?

De oppositiepartijen D66, SP, PVV en CDA in de Tweede Kamer willen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten of ze nog meer financiële regelingen heeft getroffen met ziekenhuizen of andere zorgaanbieders.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot verwees naar de regelingen met het Erasmus Medisch Centrum en het Oogziekenhuis, beide in Rotterdam, die financieel werden gesteund door het ministerie. Volgens haar wekte dat de schijn van ongerechtvaardigde inmenging en balanceerden de betrokken ministers op het randje van de regels. „Zijn dit de enige twee? Dit is het moment om alles op tafel te leggen”, zei ze tegen Schippers.

Renske Leijten (SP) suggereerde dat Erasmus MC en het Oogziekenhuis financiële steun kregen omdat de bestuurders daar via de politieke partij van de minister de wegen kenden. Leijten noemde het totaalbeeld van de zeer nauwe banden tussen het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontluisterend.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra vroeg of met de twee ziekenhuizen nu alles bekend is. „Of is dit het topje van de ijsberg?” Reinette Klever (PVV) zei dat het accountantsonderzoek naar het declaratiegedrag en de reisjes van de NZa-top lijkt op vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. PVV en SP willen dat het voorbij is met de 'snoepreisjes' van ambtenaren bij NZa.