Nieuws/Binnenland
912815
Binnenland

Pechtold: Opstelten niet te oud om te leren

D66-leider Alexander Pechtold vindt niet dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zou moeten opstappen omdat hij vorige week in een Kamerdebat over jihadisme chaotisch opereerde en onduidelijke antwoorden gaf. „Je bent nooit te oud om te leren. Maar Opstelten moet zich voortaan wel beter voorbereiden. In het debat vorige week schortte het daar duidelijk aan.”

Pechtold heeft dat dinsdag gezegd. Hij reageerde op geluiden dat de 70-jarige VVD-minister te oud zou zijn voor zijn functie. „Daar heb ik niet aan meegedaan. Je moet het nooit op de leeftijd gooien. Konrad Adenauer bleef tot zijn 87e bondskanselier van Duitsland.”

Opstelten kreeg tijdens het debat van vorige week zware kritiek uit de oppositie, niet alleen van Pechtold, maar ook van CDA-leider Sybrand Buma. Die noemde het optreden van de bewindsman zelfs „een minister van Justitie onwaardig”.

Opstelten stuurde dinsdag een brief aan de Kamer om zijn voorstellen nader toe te lichten. Maar Pechtold ziet daarin vooral „een terugtrekkende beweging”. Hij verwacht dat van het actieplan van het kabinet om het radicalisme te bestrijden weinig terecht komt. Eén punt heeft Opstelten al ingetrokken: het voornemen om de reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan. Ook het plan om jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen zonder tussenkomst van de rechter is zeer omstreden in de Kamer. Volgens de D66-leider bestaat het actieplan daarnaast vooral uit „opgewarmde oude prak”.